Home » Blog » Kinderwens » Leefstijl (invloed op vruchtbaarheid en bevruchting)
leefstijl-blogartikel

Leefstijl (invloed op vruchtbaarheid en bevruchting)

door | 29 aug, 2022 | Kinderwens

Veel factoren hebben invloed op de vruchtbaarheid en bevruchting. Genetische factoren van zowel de aanstaande moeder en vader spelen een rol. Anderzijds spelen factoren van buiten af zoals je leefstijl een belangrijke rol. Wat valt er nu allemaal onder leefstijl? Voeding, stress, roken, alcohol en het werken met chemische middelen

Aan de ene kant zijn dit genetische factoren van zowel de aanstaande moeder en vader en anderzijds spelen factoren van buitenaf zoals leefstijl een belangrijke rol. Onder leefstijl vallen onder andere voeding, stress, roken, het drinken van alcohol en het werken met chemische middelen.

Cellen en embryo

Ongeveer 14 weken vóór de bevruchting, in de preconceptionele periode, worden bij zowel de vrouw als de man de geslachtscellen aangemaakt. Vervolgens vinden er na de bevruchting, in de eerste 10 weken van de zwangerschap, veel celdelingen en belangrijke processen plaats die belangrijk zijn voor de aanleg van de moederkoek (placenta) en van goed functionerende organen van het kind in de eerste 10 weken van de zwangerschap (embryo). Blootstelling aan schadelijke stoffen en een ongezonde voeding- en leefstijl hebben invloed op deze processen en kunnen ervoor zorgen dat het embryo zich niet goed kan ontwikkelen.

Antioxidanten

Voeg daarom iedere dag antioxidanten toe aan je maaltijd. Ze gaan oxidatieve stress tegen en zorgen ervoor dat vrije radicalen cellen niet laten roesten. Vitamine c, e en selenium zijn bronnen van antioxidanten. Maar je kan ze ook toevoegen door een supplement te gebruiken. Ik zelf ben groot fan van het antioxidanten supplement van Rika. Deze is evenals de multivitamine bij mij in de praktijk verkrijgbaar.

Gezondheidsproblemen

Een embryo dat niet goed groeit heeft een verhoogd risico op complicaties tijdens de zwangerschap, maar ook op gezondheidsproblemen na de geboorte, zoals het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en suikerziekte (diabetes). Om deze risico’s zoveel mogelijk te beperken, is streven naar een optimale gezondheid al vóór de bevruchting dus enorm belangrijk.

Gezond zwanger worden

Het wordt steeds duidelijker dat het essentieel is om goede voeding- en leefstijlgewoonten aan te leren, zeker als er een kinderwens is. Door gezond te leven, goede supplementen te gebruiken vóór en tijdens de zwangerschap zijn de omstandigheden voor een kindje optimaal om zich te kunnen ontwikkelen. Heb jij een kinderwens en wil jij gezond zwanger worden of heb jij vragen? Schroom dan niet om contact met mij via dit contactformulier.

Over José Aalbers

Ik ben José, oprichtster van Praktijk José Aalbers. Ik heb jarenlang in een fertiliteitstraject gezeten vanwege een afwijkende baarmoeder en de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder van drie prachtige zonen en zijn mijn klachten van PCOS verdwenen.

 

Wie is José Aalbers - Orthomoleculair therapeut

José Aalbers – Orthomoleculair therapeut

Gerelateerde artikelen

Hormonale disbalans door stress

Hormonale disbalans door stress

Heb jij een baan die je veel stress oplevert, familie issues of een kinderwens die nog niet in vervulling is gegaan? Dan is de kans erg groot dat deze stress jouw hormonen behoorlijk in de war heeft gemaakt. Hormonale disbalans door stress komt namelijk vaker voor dan we denken.

lees verder
Hoe kan je eicelkwaliteit verbeteren?

Hoe kan je eicelkwaliteit verbeteren?

Je eicellen worden al aangelegd toen je als meisje in de buik van je moeder zat. Er worden duizenden eicellen aangelegd maar daarvan rijpen er uiteindelijk een paar honderd van. Daar moet je het de rest van je leven mee doen want je maakt geen nieuwe eicellen meer aan. Wist je trouwens dat jouw eicelkwaliteit deels wordt bepaald door de voeding die jouw eigen moeder at tijdens de zwangerschap?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin