Home » Blog » Gezondheid » Wil jij graag gewicht verliezen?
WIL-JIJ-GRAAG-GEWICHT-VERLIEZEN

Wil jij graag gewicht verliezen?

door | 31 aug, 2022 | Gezondheid

Het lichaam zal gewicht verliezen op het moment dat het een energietekort ervaart. Simpel gezegd: je neemt minder calorieën tot je dan de hoeveelheid die je lichaam normaal verbruikt. We spreken dan van een te kort op je energiebalans dat moeten worden opgevuld. Jouw lichaam gaat dit doen door energie vrij te maken in het lichaam waaronder je vetcellen.

DE BLOEDSUIKERSPIEGEL

Een belangrijke systeem om te leren begrijpen is het systeem van de bloedsuikerspiegel. Je hebt de uitspraak vast wel eens gehoord dat het belangrijk is om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Maar wat wordt daarmee nu precies bedoeld en waarom is dat zo belangrijk?

INSULINE

Insuline is een hormoon. Hormonen zijn stofjes die de verschillende processen in het lichaam regelen. Insuline regelt de glucosestofwisseling, en speelt een rol bij de vetstofwisseling. De naam insuline komt van het Latijnse woord voor eiland (insula). Insuline wordt gemaakt in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier.

Glucose is een belangrijke brandstof, het levert energie. Glucose is afkomstig uit de koolhydraten in de voeding. Glucose wordt uit de darm opgenomen in het bloed, en wordt dan bloedglucose of kortweg glucose genoemd.

Na het eten van simpele of complexe koolhydraten stijgt de bloedglucose, en dat stimuleert bij gezonde mensen de afgifte van insuline. Insuline zorgt er voor dat glucose wordt vervoerd naar de cellen, en dat de cellen open gaan, zodat glucose naar binnen kan om te worden verbrand tot energie. Glucose die niet direct nodig is wordt opgeslagen in lever, vet en spieren, en kan later worden gebruikt. Bij onvoldoende insuline, of als de cellen ongevoelig zijn voor insuline, kan glucose de cel niet goed in, waardoor de bloedglucose stijgt. Zo ontstaat insulineresistentie of diabetes.

GLUCAGON

Glucagon is de tegenhanger van insuline en wordt geproduceerd door de alvleesklier op het moment dat het lichaam een (te) lage bloedsuikerspiegel ervaart. Het heeft een tegenovergestelde werking aan insuline waarbij het helpt om glycogeen (opgeslagen koolhydraten in de cellen) weer af te breken tot glucose waardoor het de bloedsuikerspiegel weer omhoog kan brengen. Dit is belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam.

HOE ETEN WIJ TEGENWOORDIG?

Veel Nederlanders eten de hele dag door terwijl we vroeger het met drie maaltijden moesten doen. Door de hele dag door eten in je mond te stoppen heeft dit grote invloed op je bloedsuikerspiegel en ontstaan er constante pieken. Jou lijf is telkens met insuline in de weer om dit in toom te houden. Als er telkens een beroep op het insulinehormoon wordt gedaan komt glucagon niet eens aan bod omdat jouw bloedsuikerspiegel amper de kans krijgt om te zakken. Dan wordt het dus erg lastig energie aan te spreken wat nodig is om af te vallen.

EEN STABIELE BLOEDSUIKER

Als jij graag gewicht wilt verliezen dan is het verstandig om eens te kijken hoe vaak en wat jij per dag in je mond stopt. Hoe stabieler de bloedsuiker, hoe meer glucagon vrij spel krijgt en jouw lichaam efficiënter brandstof beschikbaar laat maken uit opgeslagen bronnen. Dit leidt er uiteindelijk toe dat jij makkelijker gaat afvallen maar ook ga jij je beter voelen, ervaart een stabielere energielevel en mooiere huid.

Wil jij meer informatie naar aanleiding van deze blog? Ga naar het menu, klik op ‘aanbod’ en vind alle informatie. Je kunt ook gebruik maken van dit contactformulier om mij een bericht te sturen.

Over José Aalbers

Ik ben José, oprichtster van Praktijk José Aalbers. Ik heb jarenlang in een fertiliteitstraject gezeten vanwege een afwijkende baarmoeder en de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder van drie prachtige zonen en zijn mijn klachten van PCOS verdwenen.

 

Wie is José Aalbers - Orthomoleculair therapeut

José Aalbers – Orthomoleculair therapeut

Gerelateerde artikelen

Niche baarmoeder: dit zijn de klachten!

Niche baarmoeder: dit zijn de klachten!

Wanneer een natuurlijke bevalling niet kan of gevaarlijk is komt de baby te wereld middels een keizersnede. Een keizersnede is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. Een keizersnede is een grote buikoperatie en brengt voor de moeder risico’s mee zoals bijvoorbeeld; bloedingen, wondinfecties en problemen bij een volgende bevalling.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin