Home » Blog » Gezondheid » Endometriose
Endometriose-blogartikel

Endometriose

door | 29 aug, 2022 | Gezondheid

Wereldwijd heeft 1 op de 10 vrouwen last van endometriose. In Nederland zijn dat zo’n 400.000 vrouwen. De impact op de maatschappij is enorm. Het werkverzuim is hoog en het gebruik van de gezondheidszorg ook. Bij veel vrouwen begint endometriose met heftige menstruaties. Bij endometriose groeit er weefsel buiten de baarmoederholte. Dit zorgt voor ontstekingen wat zich kan uiten in veel verschillende klachten en symptomen. Om een voorbeeld te geven kan er endometriose op de darmwand zitten, dit geeft darmproblemen en pijn bij de ontlasting. Ook kunnen de ontstekingen voor verminderde vruchtbaarheid zorgen. Hierbij kan je denken aan vergroeiingen en verklevingen van eileiders en eierstokken.

Wat is de oorzaak

Het is zeer waarschijnlijk dat er een familiaire relatie is. Vrouwen met een eerstegraads familielid die ook endometriose hebben, hebben meer kans dat zij ook endometriose krijgen. Ze zeggen dat Schadelijke stoffen als dioxines en PCB’s die via het milieu in het voedsel terecht kunnen komen ook van invloed zijn. De dioxines en DL-PCB’s die je via het eten binnen krijgt komen vooral van dierlijke producten zoals (vette) vis, vlees, eieren en melk. Daarnaast speelt leeftijd van de eerste menstruatie rol.

Symptomen

Endometriose uit zich in verschillende symptomen. De meeste voorkomende symptomen zijn: extreme menstruaties, buik- en rugpijn. Maar ook darm, blaas en vruchtbaarheidsproblemen.

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn:

 • Menstruatiepijn (voor/tijdens/na de menstruatie)
 • (Chronische) buikpijn
 • Darm- en blaasproblemen
 • Vermoeidheid
 • Pijnlijke geslachtsgemeenschap
 • Vruchtbaarheidsproblemen

Symptomen die geassocieerd zijn met endometriose zijn o.a.:

 • Bekken- en/of buikpijn (ook buiten de menstruatieperiode)
 • Lage rugpijn
 • Pijn in de benen (met name in de bovenbenen tijdens de menstruatie)
 • Pijn bij de eisprong (ovulatiepijn)
 • Pijn tijdens inwendig onderzoek van de vagina en/of darm
 • Lusteloosheid
 • Depressie en/of prikkelbaarheid
 • Pre Menstrueel Syndroom (PMS)
 • Gezwollen buik
 • Slapeloosheid

Behandeling

Endometriose kan op verschillende manier worden behandeld. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de verschillende behandelmethodes.

Medicijnen

Je gebruikt medicijnen die de aanmaak van hormonen voor de eisprong, opbouw van het baarmoederslijmvlies en de menstruatie beïnvloeden. Deze hormonale medicijnen kunnen bijwerkingen hebben, maar de ernst hiervan verschilt per medicijn en per vrouw. Ieder medicijn werkt op een andere manier. Wat er bij jou past is helaas niet te voorspellen, samen met je behandelaar bespreek je de mogelijkheden. Hormonale medicijnen hebben ongeveer 3 tot 6 maanden nodig voordat je lijf erop is ingesteld. Pas dan weet je of ze wel of niet werken voor jou.

Operatie

Operaties wegens endometriose worden ook wel schoonmaakoperaties genoemd. Tijdens deze operatie worden de endometriose plekken en verklevingen verwijderd. Voor zover nodig en mogelijk wordt bij zo’n operatie de anatomie hersteld waardoor de fertiliteit mogelijk ook verbetert.

Alternatieve geneeswijzen/behandelingen

Niet alle behandelingen zijn wetenschappelijk onderbouwd maar veel vrouwen ervaren verlichting van de klachten. Het endometriose dieet, homeopathie, acupunctuur en Womb, Cyclus en Fertiliteitsmassage zijn behandelingen waar je aan kan denken. Deze therapieën en dieet kunnen heel goed ondersteunend zijn aan de behandelingen die je in het ziekenhuis ondergaat.

Het hebben van veel pijn bij je menstruatie is niet normaal. Als je de pijn niet kan onderdrukken met gewone pijnstillers of als je zoveel last hebt dat je je moet ziek melden, kan er meer aan de hand zijn. Heb je onverklaarbare klachten, meld je dan bij de huisarts en vraag naar endometriose.

Wil jij meer informatie naar aanleiding van deze blog? Ga naar het menu, klik op ‘aanbod’ en vind alle informatie. Je kunt ook gebruik maken van dit contactformulier om mij een bericht te sturen.

Over José Aalbers

Ik ben José, oprichtster van Praktijk José Aalbers. Ik heb jarenlang in een fertiliteitstraject gezeten vanwege een afwijkende baarmoeder en de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder van drie prachtige zonen en zijn mijn klachten van PCOS verdwenen.

 

Wie is José Aalbers - Orthomoleculair therapeut

José Aalbers – Orthomoleculair therapeut

Gerelateerde artikelen

PMS klachten

PMS klachten

Ongeveer 5 op de 100 vrouwen hebben last van premenstrueel syndroom (PMS). PMS houdt in dat vrouwen gedurende de laatste twee weken van hun cyclus...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin