insulineresistentie pcos
In deze blog vertel ik je alles over de termen insulineresistentie en PCOS. Insulineresistentie speelt bij PCOS een grote rol en daar kun je wat aan doen! Voordat ik je deze tips geef, leg ik je graag eerst de werking van koolhydraten uit. Want daar begint het mee. Wanneer je koolhydraten eet, van welke soort dan ook, worden deze direct omgezet in glucose (=suikers). Het bloed transporteert deze suikers naar de lichaamscellen die de suikers als energie kunnen gebruiken. Daarbij is insuline nodig om de suikers op te kunnen nemen in de lichaamscellen. Die insuline maakt je lichaam zelf. Een perfect systeem zul je zeggen! Echter eten wij tegenwoordig belachelijk veel koolhydraten. Hier is dit systeem niet op berekend. Suiker, siroop, frisdrank, gebak, snoep, maar ook brood, pasta en granen bestaan voor het grootste gedeelte uit koolhydraten. Deze koolhydraten worden omgezet in suikers die in je bloed terecht komen en dit heeft invloed op je bloedsuikerspiegel.
Door enorme hoeveelheden koolhydraten raakt het systeem overbelast en gaat het steeds minder goed werken. Je lichaamscellen reageren steeds minder goed. We noemen dit insulineresistentie. Hierdoor is je bloedsuikerspiegel (de hoeveelheid suikers in je bloed) voortdurend ongezond hoog. Je lichaam slaat daarom een teveel aan suikers zoveel mogelijk op als lichaamsvet. En zo word je dus dikker van koolhydraten.
Heb jij weinig energie, sta je niet uitgerust op en ben jij verslaafd aan het eten van koolhydraten? Veel mensen zijn insulineresistent zonder dat ze het in de gaten hebben. Wat ook een kenmerk van insulineresistentie is, is de dip na het eten van een maaltijd met koolhydraten.
Bij diverse hormoonklachten speelt insulineresistentie een hele grote rol. Denk hierbij aan endometriose, PMS, hormonale migraine en PCOS. Bij PCOS is het bij het grootste gedeelte van de vrouwen de belangrijkste oorzaak. PCOS wordt gekenmerkt door:
Zoals je hierboven al kon lezen is een symptoom van PCOS een verhoging van het mannelijk hormoon. Insuline bevorderd de aanmaak van testosteron. Hoe meer insuline er in het bloed circuleert, hoe meer LH er wordt gemaakt in de hypofyse. LH stimuleert in de eierstok vooral het weefsel dat zorgt voor de aanmaak van testosteron. Een te hoge hoeveelheid insuline kan dus ook zorgen voor het uitblijven de eisprong.
Gelukkig is er veel invloed uit te oefenen op het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en het gevoeliger maken van je insulinereceptoren door leefstijlaanpassingen.
Wil jij meer informatie naar aanleiding van deze blog over insulineresistentie bij PCOS? Ga naar het menu, klik op ‘aanbod’ en vind alle informatie. Je kunt ook gebruik maken van dit contactformulier om mij een bericht te sturen.
Endometriose behandelen is niet simpelweg een pilletje nemen. De exacte oorzaak van endometriose is namelijk…