Home » Blog » Gezondheid » Insulineresistentie PCOS
insulineresistentie pcos

Insulineresistentie PCOS

door | 31 aug, 2022 | Gezondheid

In deze blog vertel ik je alles over de termen insulineresistentie en PCOS. Insulineresistentie speelt bij PCOS een grote rol en daar kun je wat aan doen! Voordat ik je deze tips geef, leg ik je graag eerst de werking van koolhydraten uit. Want daar begint het mee. Wanneer je koolhydraten eet, van welke soort dan ook, worden deze direct omgezet in glucose (=suikers). Het bloed transporteert deze suikers naar de lichaamscellen die de suikers als energie kunnen gebruiken. Daarbij is insuline nodig om de suikers op te kunnen nemen in de lichaamscellen. Die insuline maakt je lichaam zelf. Een perfect systeem zul je zeggen! Echter eten wij tegenwoordig belachelijk veel koolhydraten. Hier is dit systeem niet op berekend. Suiker, siroop, frisdrank, gebak, snoep, maar ook brood, pasta en granen bestaan voor het grootste gedeelte uit koolhydraten. Deze koolhydraten worden omgezet in suikers die in je bloed terecht komen en dit heeft invloed op je bloedsuikerspiegel.

INSULINERESISTENTIE

Door enorme hoeveelheden koolhydraten raakt het systeem overbelast en gaat het steeds minder goed werken. Je lichaamscellen reageren steeds minder goed. We noemen dit insulineresistentie. Hierdoor is je bloedsuikerspiegel (de hoeveelheid suikers in je bloed) voortdurend ongezond hoog. Je lichaam slaat daarom een teveel aan suikers zoveel mogelijk op als lichaamsvet. En zo word je dus dikker van koolhydraten.

Heb jij weinig energie, sta je niet uitgerust op en ben jij verslaafd aan het eten van koolhydraten? Veel mensen zijn insulineresistent zonder dat ze het in de gaten hebben. Wat ook een kenmerk van insulineresistentie is, is de dip na het eten van een maaltijd met koolhydraten.

INSULINERESISTENTIE PCOS

Bij diverse hormoonklachten speelt insulineresistentie een hele grote rol. Denk hierbij aan endometriose, PMS, hormonale migraine en PCOS. Bij PCOS is het bij het grootste gedeelte van de vrouwen de belangrijkste oorzaak. PCOS wordt gekenmerkt door:

 • Verhoogde testosteron spiegel;
 • Eisprong probleem;
 • Er gaan meerdere eicellen tegelijk rijpen in plaats van 1. Dit verstoord je hormoonbalans en hierdoor wordt je cyclus onregelmatig of blijft zelfs uit;
 • Normaal gesproken stimuleert het Luteïniserend Hormoon (LH) in het tweede gedeelte van je cyclus progesteron maar omdat er geen eisprong plaats vind en geen geellichaam is om progesteron aan te maken, gaat het testosteron aanmaken.

WAAROM IS INSULINERESISTENTIE DE BELANGRIJKSTE OORZAAK VAN PCOS?

Zoals je hierboven al kon lezen is een symptoom van PCOS een verhoging van het mannelijk hormoon. Insuline bevorderd de aanmaak van testosteron. Hoe meer insuline er in het bloed circuleert, hoe meer LH er wordt gemaakt in de hypofyse. LH stimuleert in de eierstok vooral het weefsel dat zorgt voor de aanmaak van testosteron. Een te hoge hoeveelheid insuline kan dus ook zorgen voor het uitblijven de eisprong.

Gelukkig is er veel invloed uit te oefenen op het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en het gevoeliger maken van je insulinereceptoren door leefstijlaanpassingen.

WAT KAN JE DOEN BIJ INSULINERESISTENTIE PCOS?

 • Houd je bloedsuiker stabiel;
 • Gezonde voeding:
  – Eet 3 keer per dag
  – Veel groente eten, liefst wel 500g per dag
  – Gezonde vetten
  – Meer eiwitten
  – Geen suikers, zuivel en gluten
  – Let op (snelle) koolhydraten en sojaproducten
 • Mijd roken, cafeïne en alcohol;
 • Voldoende beweging (ook nuchter bewegen);
 • Zorg voor een goede darmflora;
 • Stress reductie en zorg voor voldoende ontspanning;
 • Goede nachtrust;
 • Immuunsysteem in balans;
 • Supplementen.

Wil jij meer informatie naar aanleiding van deze blog over insulineresistentie bij PCOS? Ga naar het menu, klik op ‘aanbod’ en vind alle informatie. Je kunt ook gebruik maken van dit contactformulier om mij een bericht te sturen.

Over José Aalbers

Ik ben José, oprichtster van Praktijk José Aalbers. Ik heb jarenlang in een fertiliteitstraject gezeten vanwege een afwijkende baarmoeder en de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder van drie prachtige zonen en zijn mijn klachten van PCOS verdwenen.

 

Wie is José Aalbers - Orthomoleculair therapeut

José Aalbers – Orthomoleculair therapeut

Gerelateerde artikelen

Slaapproblemen

Slaapproblemen

Slaap wordt vaak ons beste en goedkoopste medicijn genoemd. Als je slecht slaapt heb je een verhoogde risico’s op allerlei klachten. Verschillende...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin