Gezondheid

Menstruatieklachten: Endometriose

Uit onderzoek uitgevoerd door Radboud UMC blijkt dat 1/3 van alle vrouwen menstruatieklachten ervaart. Ze ervaren tijdens de menstruatiedagen veel pijn en ongemakken. Omdat zij niet anders weten denken zij dat dit normaal is en dat deze klachten erbij horen. Maar dat is natuurlijk niet zo. Het praten over menstruatieklachten is niet iets wat vrouwen gauw doen. Er rust nog een taboe op. Daarnaast wordt ze vaak verteld dat deze klachten erbij horen en dat ze niet moeten zeuren.

Er kunnen medische problemen ten grondslag liggen aan menstruatieklachten. Zo is endometriose een chronisch probleem wat regelmatig voorkomt (bij 7%-10% van alle vrouwen). Bij endometriose komt weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies meestal in de buikholte terecht en veroorzaakt rondom de menstruatie veel (pijn)klachten omdat het weefsel een ontstekingsrectie geeft. Dit kan ook onvruchtbaarheid veroorzaken.

Westerse Geneeskunde en endometriose

In de Westerse geneeskunde is er geen duidelijke oorzaak bekend waardoor endometriose ontstaat, Er zijn diverse theorieën geopperd zoals het terugvloeien van menstruatiebloed en dat het hormoon oestrogeen endometriose veroorzaakt. Omdat er geen aanwijsbare oorzaak is, weet de reguliere geneeskunde niet goed raad met vrouwen die endometriose hebben. Regulier is er weinig behandeling mogelijk die ingezet kan worden bij menstruatieklachten die geen medische oorzaak hebben zoals hierboven genoemd. Vaak wordt een zwaardere pijnstiller of de pil voorgeschreven, hormoonbehandeling of een operatie voorgesteld. Daarmee kunnen de klachten in min of meerdere mate onderdrukt worden, maar het lost het probleem niet op. Pijnstillers dempen de pijn die kan ontstaan bij endometriose. Hormonen kunnen ervoor zorgen dat baarmoederslijmvlies dus en inactief wordt. Met name de anticonceptiepil zorgt daarvoor. Door de pil wordt ook het endometrioseweefsel minder. Ook het plaatsen van het Mirena-spiraal geeft dit effect. Deze hormonen zorgen ervoor dat de cyclus compleet wordt onderdrukt waardoor er een situatie als na de overgang optreedt. Nadelig van deze behandeling is dat het gepaard gaat met overgangsklachten en dat je ze niet lang kan gebruiken in verband met botontkalking. Bij een operatie worden actieve endometriosehaarden zoveel mogelijk verwijderd en worden de verklevingen die zijn ontstaan zoveel mogelijk losgemaakt.

Menstruatieklachten horen er niet bij. Een gezonde menstruatie hoort gemiddeld elke 4 weken te komen met een op- en afbouw qua bloedverlies en kleur van het bloed tussen 4-6 dagen, waarin helderrood bloed te zien is zonder stolsels. Iedere vrouw is anders en er zit dus zeker verschil in menstruatie.

Uitscheidingsorganen

Ons lichaam heeft vier primaire uitscheidingsorganen. Je spijsvertering, lever, longen en nieren. Daarnaast heeft het lichaam twee secundaire uitscheidingsorganen die gaan uitscheiden als de primaire organen belast zijn waardoor ze niet meer optimaal werken. Het lichaam doet wat het kan. Die secundaire organen zijn de huid en de geslachtsorganen. Bij vrouwen is die uitscheiding de menstruatie. Als daar dus problemen ontstaan in welke vorm dan ook, mag je ervan uitgaan dat de primaire organen (1 of meerdere) niet meer optimaal werken en de menstruatie een deel gaat overnemen van die uitscheiding wat vaak klachten met zich mee kan brengen. Als je primaire organen hun werk optimaal zouden doen, heb je wel elke vier weken je menstruatie, maar hoef je daar geen klachten bij te ervaren. Juist het plaatsen van een hormoonspiraal of het (door)slikken van de pil om de menstruatie te stoppen zorgt ervoor dat die manier van uitscheiden wordt afgekapt. Zo kunnen afvalstoffen die uitgescheiden werden via je menstruatie niet meer voldoende weggesluisd worden en kunnen er andere klachten gaan ontstaan.

Hormoonhuishouding

Ook de hormoonhuishouding speelt een belangrijke rol bij menstruatie. Vanuit de hypofyse en de hypothalamus in de hersenen wordt de aanmaak van hormonen aangestuurd via diverse organen, waaronder de eierstokken. Dit orgaan maakt de hormonen oestrogeen en progesteron aan. Als je veel bloedverlies hebt tijdens de menstruatie, kan dit betekenen dat er een tekort is aan progesteron en/ of een teveel aan oestrogeen. Dat geldt ook voor andere menstruele klachten zoals vleesbomen, vocht vasthouden, pijnlijke gewrichten, huidproblemen, slecht slapen, pijnlijke menstruatie, hoofdpijn/ migraine, PMS, endometriose etc.

Een tekort aan progesteron kan o.a. veroorzaakt worden door stress (aanmaak van hormoon cortisol wat progesteron blokkeert) of schildklierproblemen (kan ook vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken).

Een gezonde hormoonbalans is namelijk de basis voor een gezond lichaam. Als hormonen uit balans raken kunnen er allerlei klachten optreden. Denk hierbij aan PCOS, endometriose, menstruatieklachten, vruchtbaarheidsproblemen, overgewicht, hormonale migraine, bijnieruitputting, slaapproblemen, trage schildklierwerking, huidproblemen…. Dit is slechts een greep uit de vele klachten die door hormonen veroorzaakt kunnen worden.

Oestrogeen

Een teveel aan oestrogeen kan veroorzaakt worden door overgewicht (vetweefsel produceert oestrogeen), xeno-oestrogenen in plastic, zware metalen en cosmetica, stress (omdat progesteron dan daalt, ontstaat er een oestrogeen dominantie), schildklierproblemen, anticonceptie in de vorm van de pil en hormoonspiraal die oestrogeen in je lichaam brengen, voeding en/of uitputting van de bijnier.

Alle hormonen worden afgebroken in de lever, dus als deze onvoldoende functioneert, dan gaat de hormoonhuishouding spaak lopen omdat er in plaats van een goede afbraak een tussenproduct in de bloedbaan verdwijnt. Zo ontstaan er klachten bij o.a. de menstruatie. Een gezonde lever is dus essentieel. Maar ook de spijsvertering is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

Chinese geneeskunde

Volgens de Chinese geneeswijze ontstaat endometriose als gevolg van onvoldoende energie en doorstroming van bloed in het bekken. Eén van de 7 oorzaken waardoor je dit hebt kan onvolwaardige voeding zijn. Voeding is een belangrijke bron van energie. Langdurig voeding consumeren die te weinig voedingsstoffen bevat, zorgt ervoor dat het lichaam onvoldoende van energie kan worden voorzien. Hierdoor ontstaan tekorten die o.a. de werking van het spijsverteringsstelsel verminderen. Een verminderde werking van het spijsverteringsstelsel heeft tot gevolg dat de opname van de voedingsstoffen afneemt. Er ontstaat dus een situatie waarin zowel aanbod als opname van voedingsstoffen onvoldoende is. Op termijn ontstaat er verdere uitputting van het lichaam waardoor uiteindelijk het bekken van te weinig energie wordt voorzien en de doorstroming van bloed in het bekken onvoldoende is. Hierdoor kunnen endometriose en de klachten daarvan verergeren.

Er is veel aan te doen zonder hormonale ingrepen die de hormoonhuishouding verstoren op de langere termijn. Je kan op het gebied van voeding hele goede resultaten behalen. Er is zelf een endometriose dieet. Dit dieet is er op gericht omdat de balans tussen oestrogeen en progesteron te verbeteren en het immuunsysteem goed te laten functioneren.  Aangeraden worden om voeding te vermijden die ontstekingsactiviteit verhoogt en het immuunsysteem activeert. Gluten en zuivel zijn voorbeelden die de darmwerking en het immuunsysteem kunnen verstoren. Bij endometriose moet je blootstelling aan hormoon verstorende stoffen vermijden en zorg voor goed suppletie.

Ik help je graag op het gebied van leefstijl aanpassingen bij endometriose, maar ik ben er ook voor jou als je bent vastgelopen in je zoektocht naar gezondheid.

Wil jij meer informatie naar aanleiding van deze blog? Ga naar het menu, klik op ‘aanbod’ en vind alle informatie. Je kunt ook gebruik maken van dit contactformulier om mij een bericht te sturen.

Delen
Gepubliceerd door:
Jose Aalbers