PMS KLACHTEN

Ongeveer 5 op de 100 vrouwen hebben last van premenstrueel syndroom (PMS). PMS houdt in dat vrouwen gedurende de laatste twee weken van hun cyclus last kunnen hebben van allerlei lichamelijke en psychische klachten.

KLACHTEN

De meest voorkomende lichamelijke klachten zijn: gewrichtspijn, vocht vasthouden, hoofdpijn en pijnlijke borsten. De meest voorkomende psychische klachten zijn: stemmingsveranderingen, vermoeidheid, boosheid, neerslachtigheid. Vrouwen met PMS hebben geen andere hoeveelheden vrouwelijk hormoon estradiol en progesteron dan vrouwen zonder PMS. Zij hebben wel meer last van de natuurlijke hormoonschommelingen.

HORMONEN UIT BALANS

PMS klachten worden in verband gebracht met een disbalans in de hormoonhuishouding.Oestrogeen, testosteron en progesteron zijn drie belangrijke hormonen die van grote invloed zijn op je cyclus.Een relatief hoog gehalte oestrogeen ten opzichte van progesteron draagt bij aan PMS klachten – dit wordt ook wel oestrogeendominantie genoemd. De vrouwelijke geslachtshormonen oestrogenen zorgen voor vruchtbaarheid, dragen op verschillende manieren bij aan een goede gezondheid, maar teveel van dit hormoon kan PMS klachten juist verergeren.DE BLOEDSUIKERSPIEGEL

GEZONDE LEEFSTIJL

Een gezonde leefstijl door verse en onbewerkte voeding, vermijden van toegevoegde suikers, voldoende beweging, flexibele omgang met stress door bodymindtechnieken, voldoende slapen en lage blootstelling aan hormoonverstorende stoffen zijn de pijlers van onze aanpak. Het vermijden van hormoonverstorende stoffen blijkt heel belangrijk bij PMS.

HORMOONVERSTORENDE STOFFEN

Helemaal vermijden van deze stoffen is niet te doen, maar het contact ermee kan wel beperkt worden. Het gaat om:

  • Conserveermiddelen zoals parabenen in verzorgingsproducten en make-up
  • Residuen van bestrijdingsmiddelen
  • Weekmakers in plastic verpakkingen
  • Brandvertragers in stoffering in huis en in kleding
  • PVC in kliklaminaat, vloerbedekking en regenkleding.

Heb je hulp nodig, stuur me gerust een berichtje!


Neem contact op

*heb je binnen 48 uur nog geen reactie ontvangen? Check dan je spam/ongewenste e-mail.