Home » Blog » Kinderwens » Progesteron en vruchtbaarheid?
Progesteron-en-vruchtbaarheid

Progesteron en vruchtbaarheid?

door | 31 aug, 2022 | Kinderwens

Herken je deze symptomen: stemmingswisselingen, vermoeidheid, laag libido, slaapproblemen, PMS. Verlaagd progesteron kan veel invloed hebben op je vruchtbaarheid. Als je last hebt van PMS of je herkent je in andere symptomen en je hebt een kinderwens, dan is het goed om na te gaan of je progesteron verlaagd is. Progesteron tekort is een veel voorkomende klacht bij vrouwen. In deze blog leer ik je graag meer over de relatie van progesteron en vruchtbaarheid. Ik begin met het uitleggen wat progesteron is.

Wat is progesteron?

Dit hormoon is ontzettend belangrijk om een zwangerschap goed te laten verlopen. Het wordt aangemaakt in je eierstokken, bijnieren en in de placenta.  Een goed verloop van je cyclus is van cruciaal belang voor de aanmaak van progesteron. Het zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies optimaal en blijft is en dat een bevruchte eicel kan gaan innestelen. Het zorgt er ook voor voedingsstoffen voor jou embryo en ondersteund het de vroege zwangerschap.

Wat zouden oorzaken kunnen zijn van progesteron te kort?

PCOS
Een kenmerk van PCOS kan zijn het aanmaken van teveel mannelijke hormonen. Als het mannelijke hormoon testosteron toeneemt, neemt progesteron af (dit gebeurt in de tweede helft van je cyclus). Wanneer jij menstrueert hoeft dit niet te betekenen dat je een eisprong hebt gehad. Door het bijhouden van je tempratuur kan je zien wanneer je eisprong is. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een Daysy kopen of Ovusense gebruiken. Een Daysy is slim apparaat waarmee je ziet hoe je menstruatiecyclus verloopt en het geeft ook aan wanneer je vruchtbaar bent. Eigenlijk moet je het zo zien dat een Daysy je resultaten geeft waarmee je je cyclus begrijpt. Nadat je een Daysy koopt, weet je wat je vruchtbare en niet vruchtbare dagen zijn.

Stress
Het hebben van stress is funest voor de aanmaak van progesteron. Wanneer je stress hebt zal je lichaam altijd kiezen voor overleven en niet om voor te planten. Daarom gaan stresshormonen voor. Je lichaam gebruikt cholesterol om pregnenolone aan te maken. Pregnenolone is een prohormoon en dit betekent dat het weer andere hormonen kan aanmaken. Pregnenolone wordt omgezet naar progesteron en cortisol (het stresshormoon). Als jij dus last hebt van ‘chronische’ stress, dan gaat je lichaam pregnenolone gebruiken om extra cortisol te maken in plaats van progesteron.

Trage schildklier
Voor een goedwerkende schildklier heb je het hormoon progesteron nodig. Dit zorgt voor goede omzetting van T4 naar T3. De schilklier kan ook slecht werken door chronische stress. Dan geldt dezelfde uitleg als bij het puntje over stress.

Oestrogeendominantie
De verhouding tussen oestrogeen en progesteron zijn uit balans. Er is een teveel aan oestrogenen. Oestrogeendominantie ontstaat door overgewicht, toxines, stress en suikerrijke voeding. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuiker uit balans raakt en voor een ontregeling van je hormonen.

Zelf aan de slag

Progesteron te kort of resistentie voor progesteron kan op verschillende manieren worden tegengegaan. Je kunt de gevoeligheid van je lichaam voor progesteron verbeteren door stress tegen te gaan, bijvoorbeeld door toepassen van body-mind technieken als mindfulness en yoga.

Voeding
Voeding voor progesteron: vet! Cholesterol is nodig voor de aanmaak van pregnenolone, en dit kan dan weer progesterone maken. Cholesterol is ook nodig voor het maken van schildklierhormoon. Vet helpt ook voor het in balans brengen van je bloedsuiker. Onstabiele bloedsuikers of insuline resistentie hebben grote impact op de gezondheid van je hormonen. Vet van vlees, vette vis, kokosolie, olijfolie, olijven, zaden en avocado zijn allemaal aan te raden. Overweeg een reiniging als kickstart voor je hormonen. In dit geval heb ik het over een leverreiniging waar je reinigt door middel van heel zuiver eten en tegelijk de lever ondersteund met de juiste supplementen.

Suppletie
Ook zijn er supplementen die een te hoge cortisolproductie kunnen temperen, bijvoorbeeld diverse ginsengsoorten, maar ook vitamine C (en E en D). Er zijn kruiden die de progesterongevoeligheid verbeteren, de bekendste is Vitex Agnus Castus (monikkspeper of kuisboom, hiervan nemen vrouwen 300-1000 mg per dag).

Bio-identieke hormonen
Tevens kan een progesterontekort worden opgelost door toediening van bio-identiek progesteron. Dat wil zeggen een hormoon dat er precies zo uitziet als lichaamseigen progesteron. Dat kan via een crème – daarmee kan een lage dosis prima worden toegediend – en het kan via pillen, verkrijgbaar onder de merknaam Utrogestan. Progesteron wordt dan gebruikt van de 12e tot en met de 26ste cyclusdag, of wat ook kan, van de 15e tot en met de 28ste cyclusdag. Als de cyclus korter dan 26 dagen is, kan je enkele dagen eerder starten. Als eerste cyclusdag geldt de dag dat de menstruatie begint met helder rood bloedverlies. Utrogestan moet worden voorgeschreven door een arts. Progesteroncreme kan via diverse internetsites zelf besteld worden. Let wel op dat er de creme minimaal 2% tot 2,5% progesteron zit. Per milliliter crew zit er 20 tot 25 mg progesteron is. Veel merken bevatten een lager percentage. Wat ook voorkomt is dat er helemaal geen progesteron in zit, maar alleen maar wilde yam extract. Dat werkt veel minder sterk en is geen goede vervanger voor èchte progesteroncrème. Bio-identieke hormonen moet niet verward worden met synthetische varianten van progesteron, deze stoffen worden daarom progestagenen genoemd. Zij hebben deels volledig andere eigenschappen dan progesteron.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is progesteron heel belangrijk voor je vruchtbaarheid en mogelijkheid om zwanger te worden en te blijven. Het is in de eerste plaats belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Als je last hebt van hormonale onbalans, dan is daar altijd een oorzaak voor. Jezelf de juiste kennis geven en zelf de regie nemen over je gezondheid is de eerste stap. De symptomen zijn niet het probleem. Het zijn enkel signalen van je lichaam dat er iets aan de hand is. Zodra je aan de oorzaak van je klachten gaat werken, werk je aan herstel van je gezondheid en vruchtbaarheid.

Wil jij meer informatie naar aanleiding van deze blog of wil je meer weten over het verband tussen progesteron en vruchtbaarheid? Ga naar het menu, klik op ‘aanbod’ en vind meer informatie. Je kunt ook gebruik maken van dit contactformulier om mij een bericht te sturen of maak gratis een afspraak via deze planner.

Over José Aalbers

Ik ben José, oprichtster van Praktijk José Aalbers. Ik heb jarenlang in een fertiliteitstraject gezeten vanwege een afwijkende baarmoeder en de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder van drie prachtige zonen en zijn mijn klachten van PCOS verdwenen.

 

Wie is José Aalbers - Orthomoleculair therapeut

José Aalbers – Orthomoleculair therapeut

Gerelateerde artikelen

Leefstijl (invloed op vruchtbaarheid en bevruchting)

Leefstijl (invloed op vruchtbaarheid en bevruchting)

Veel factoren hebben invloed op de vruchtbaarheid en bevruchting. Genetische factoren van zowel de aanstaande moeder en vader spelen een rol. Anderzijds spelen factoren van buiten af zoals je leefstijl een belangrijke rol. Wat valt er nu allemaal onder leefstijl? Voeding, stress, roken, alcohol en het werken met chemische middelen

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin