INSULINERESISTENTIE EN PCOS?

Wanneer je koolhydraten eet, van welke soort dan ook, dan worden deze direct omgezet in glucose (=suikers). Het bloed transporteert deze suikers naar de lichaamscellen die de suikers als energie kunnen gebruiken. Daarbij is insuline nodig om de suikers op te kunnen nemen in de lichaamscellen. Die insuline maakt je lichaam zelf. Een perfect systeem!

Tegenwoordig eten wij belachelijk veel koolhydraten. Hier is dit systeem niet op berekend. Suiker, siroop, frisdrank, gebak, snoep, maar ook brood, pasta en granen bestaan voor het grootste gedeelte uit koolhydraten. Deze koolhydraten worden omgezet in suikers die in je bloed terecht komen.

BLOEDSUIKERSPIEGEL

Door enorme hoeveelheden koolhydraten raakt het systeem overbelast en gaat het steeds minder goed werken. Je lichaamscellen reageren steeds minder goed. We noemen dit insulineresistentie. Hierdoor is je bloedsuikerspiegel (de hoeveelheid suikers in je bloed) voortdurend ongezond hoog. Je lichaam slaat daarom een teveel aan suikers zoveel mogelijk op als lichaamsvet. En zo word je dus dikker van koolhydraten.

Heb jij weinig energie, sta je niet uitgerust op en ben jij verslaafd aan het eten van koolhydraten? Veel mensen zijn insulineresistent zonder dat ze het in de gaten hebben. Wat ook een kenmerk van insulineresistentie is, is de dip na het eten van een maaltijd met koolhydraten.

INSULINERESISTENTIE EN HORMONALE KLACHTEN

Bij diverse hormoonklachten speelt insulineresistentie een hele grote rol. Denk hierbij aan endometriose, PMS en hormonale migraine. Bij PCOS is het bij het grootste gedeelte van de vrouwen de belangrijkste oorzaak.

WAT IS PCOS?

 • Verhoogde testosteron spiegel
 • Eisprong probleem
 • Er gaan meerdere eicellen tegelijk rijpen in plaats van 1. Dit verstoord je hormoonbalans en hierdoor wordt je cyclus onregelmatig of blijft zelfs uit.
 • Normaal gesproken stimuleert het Luteïniserend Hormoon (LH) in het tweede gedeelte van je cyclus progesteron maar omdat er geen eisprong plaats vind en geen geellichaam is om progesteron aan te maken, gaat het testosteron aanmaken.

WAAROM IS INSULINERESISTENTIE DE BELANGRIJKSTE OORZAAK VAN PCOS?

Zoals je hierboven al kon lezen is een symptoom van PCOS een verhoging van het mannelijk hormoon. Insuline bevorderd de aanmaak van testosteron. Hoe meer insuline er in het bloed circuleert, hoe meer LH er wordt gemaakt in de hypofyse. LH stimuleert in de eierstok vooral het weefsel dat zorgt voor de aanmaak van testosteron. Een te hoge hoeveelheid insuline kan dus ook zorgen voor het uitblijven de eisprong.

Gelukkig is er veel invloed uit te oefenen op het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en het gevoeliger maken van je insulinereceptoren door leefstijlaanpassingen.

WAT KAN JE DOEN?

 • Houdt je bloedsuiker stabiel
 • Gezonde voeding:
  – Eet 3 keer per dag
  – Veel groente eten, liefst wel 500g per dag
  – Gezonde vetten
  – Meer eiwitten
  – Geen suikers, zuivel en gluten
  – Let op (snelle) koolhydraten en sojaproducten
 • Mijd roken, cafeïne en alcohol
 • Voldoende beweging (ook nuchter bewegen)
 • Zorg voor een goede darmflora
 • Stress reductie en zorg voor voldoende ontspanning
 • Goede nachtrust
 • Immuunsysteem in balans
 • Supplementen

Wil jij samen met mij aan de slag om je PCOS aan te pakken? Stuur mij dan gerust een berichtje.

www.joseaalbers.nl/contact


Neem contact op

*heb je binnen 48 uur nog geen reactie ontvangen? Check dan je spam/ongewenste e-mail.