De gemiddelde mens drinkt zijn hele leven lang melk en dan voornamelijk die van de koe. Dankzij de lichaamsvreemde samenstelling veroorzaakt het drinken van koemelk bij sommige mensen problemen.
KOEMELK
Koemelk bevat lactose en dit wordt afgebroken door het enzym lactase. Dit lactase gen wordt vanaf 3 jarige leeftijd niet meer aangemaakt. Daarom kunnen veel mensen slecht tegen zuivel omdat lactose niet goed wordt afgebroken en wordt daarmee een irriterende stof voor de spijsvertering en hier dus tal van klachten ontstaan.
CASEINE
Een ander probleem van zuivel wordt gevormd door het bestanddeel caseïne, een melkeiwit. Koemelk bevat 300% meer caseïne dan moedermelk, terwijl de verhouding tussen caseïne en serumeiwitten 80:20 is bij koeien en 20:80 bij de mens. Caseïne is een zeer dichte en dikke stof, die wordt gebruikt om een van de sterkste lijmen te maken die er bestaan: caseïnelijm. Caseïne zorgt er dus voor dat koemelk een uitgesproken slijmmakend voedingsmiddel is en wat dus ook weer invloed heeft op onze darmen en spijsvertering.
ZIEKTEBEELDEN EN KLACHTEN
Met deze ziektebeelden en klachten wordt melk onder andere in verband gebracht:
• Allergieën
• Astma
• Autisme en PDD-NOS
• Beschadiging van de binnenwand van de darmen
• Chronische ontstekingen, auto-immuunziekten en andere immuniteitsproblemen
• Huidproblemen zoals eczeem en acné
• Insulineresistentie
• Luchtweginfecties
• Migraine
• Osteoporose
• Overgewicht
• Spier- en gewrichtsklachten
• Spijsverteringsklachten: darmkrampen, gasvorming, slechte stoelgang
• Verstoring hormoonbalans zowel bij vrouwen als mannen
• Verstoring neurotransmitters
OSTEOPEROSE
Er zit in melk te veel fosfor ten opzichte van calcium en magnesium. Fosfor werkt compleet verstorend en verzurend voor het lichaam. Als reactie hierop gaat het lichaam zelf calcium aanmaken uit de botten om deze verzuring en verstoring tegen te gaan. Met als gevolg osteoporose. En wij maar denken dat je zuivel nodig hebt voor calcium. Weet je wat je beter kunt eten om calcium binnen te krijgen? Groente bladgroenten.
EIWITTEN
Je lichaam heeft behoefte aan eiwitten. Eiwitten hebben een belangrijke functie in de opbouw van lichaamscellen, maar zijn ook een belangrijk bestanddeel van enzymen en bepaalde hormonen. Eiwit uit dierlijke voedingsmiddelen kunnen in het algemeen makkelijker worden verwerkt dan eiwit uit plantaardige voedingsmiddelen. Zuivel levert misschien wel veel eiwitten maar wat ook een goede bron van eiwitten zijn: vlees, vis, noten, zaden en ei.
Ben je een echte zuivel liefhebber? Vervang je bakje magere yoghurt met müsli eens voor kokosyoghurt met daarin noten/zaden en rood fruit. Dit is een heerlijk voedzaam en gezond ontbijtje!
Wil jij meer informatie naar aanleiding van deze blog? Ga naar het menu, klik op ‘aanbod’ en vind alle informatie. Je kunt ook gebruik maken van dit contactformulier om mij een bericht te sturen.
0 Reacties