Hoofdpijn, vermoeidheid, slapen gaat anders, zere borsten, last van je rug, je buik en dan hebben we het nog niet over de gezelligheid die van je af spat en de energie die ver te zoeken is. Allemaal signalen die een nieuwe cyclus in luiden. Of ben ik toch zwanger?
Wanneer je van jouw kinderwens werkelijkheid probeert te maken kunnen jouw PMS klachten een echte mindfuck zijn. Zere borsten kan ten slotte ook bij een zwangerschap horen, toch? En dat ik extra moe ben? Dat komt vast doordat dat nieuwe leven maken meer energie kost. Zorg dat jij alleen signalen krijgt bij een zwangerschap en niet meer bij die menstruatie. Die menstruatie op zich zorgt al voor genoeg teleurstelling.
Het Pre Menstrueel Syndroom, afgekort PMS, komt bij veel vrouwen voor enkele dagen tot enkele weken voordat de menstruatie op de planning staat. De ene vrouw heeft er veel last van en de andere nagenoeg niet.
Dit is de lijst met klachten die je kunt ervaren als je last hebt van PMS.
Stemmingswisselingen, migraine prikkelbaarheid, depressiviteit, trek in zoet, acne, meer zweet, hoofdpijn, buikpijn, rugpijn, vocht vasthouden, opgeblazen buik, moeilijke stoelgang, vermoeidheid, laag libido, slecht slapen, pijnlijke borsten, een hele waslijst…..
Maar wat is PMS precies?
Wanneer je last hebt van bovenstaande klachten, kort of ruim voordat je menstruatie begint, kan het betekenen dat je hormonen niet in de juiste verhouding aanwezig zijn in je lijf en daardoor hun werk niet goed kunnen doen. Het gaat dan met name om de hormonen oestrogeen en progesteron. De vrouwelijke geslachtshormonen. Wel wordt PMS steeds meer in verband gebracht met een disbalans in de hormoonhuishouding en problemen met neurotransmitters. Zo lijken hormonale problemen zoals uitgeputte bijnieren en/of een onderactieve schildklier vaak hand in hand gaan met PMS. Het goede nieuws is dat PMS klachten goed zijn aan te pakken met leefstijl. Geen medicatie. Jij bent zelf de sleutel tot het verminderen van je klachten. Hoe fijn is dat!?
TIPS: Verminder stress
Stress heeft meer invloed op je lichaam, hormoonhuishouding en gemoedstoestand dan je denkt. Langdurige stress leidt tot een verhoogd cortisol niveau. Te veel cortisol wordt in verband gebracht met depressie, uitgeputte bijnieren en verergering van PMS klachten. Stress is tevens een grootverbruiker van voedingsstoffen, waardoor de kans groter is dat je tekorten aan vitaminen en mineralen krijgt met PMS klachten als gevolg. Het is daarom van belang om je algehele stressniveau te verminderen.
Eet meer kruisbloemigen
Onder deze familie vallen bloemkool, boerenkool, broccoli, Chinese kool, spruitjes, waterkers, radijs, paksoi, koolrabi en wittekool. Kruisbloemigen stimuleren de ontgifting en ondersteunen de lever. Om hormonen in balans te houden en te brengen is het belangrijk dat het te veel wordt opgeruimd. Daar is de lever goed in. Door meer kruisbloemigen te eten ondersteun je de lever deze taak uit te voeren.
Meditatie
Neem de tijd om elke dag iets aan meditatie en iets met je adem te doen. Zo breng je meer ontspanning in je mind en in je lijf. Je gedachten zijn kalmer waardoor je een positief effect merkt in stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en depressiviteit. Je zal minder snel getriggerd worden door interne en externe stressoren wanneer je je naast meditatie ook richt op ademhalingsoefeningen. Elke bewuste ademhaling die je neemt heeft al effect op het kalmeren van je zenuwstelsel. De makkelijkste manier is: adem diep in door je neus naar je buik, houdt voor een moment vast, en adem uit door je mond, tot je helemaal leeg bent, en houdt dan opnieuw een moment vast en wacht op de volgende ademhalingsprikkel. Doe dit drie keer achter elkaar en hoppa, je systeem is een stuk rustiger.
Vermijd hormoonverstoorders
In onze omgeving zitten veel hormonen verstopt en dan met name de chemische versie die zich voordoet als lichaamseigen hormoon. Hierdoor kunnen jouw eigen hormonen hun werk niet meer goed doen, omdat de receptoren waar zij aan willen binden bezet zijn door de nep-variant. Hormoonverstoorders zitten in soja, aardappelen, plastic (bakjes, keukengerei, waterflessen etc.), voeding uit blik, make-up, verzorgingsproducten en bestrijdingsmiddelen op niet-biologische voeding. Verder zijn kunstlicht en chronische stress ook hormoonverstoorders.
Blijf bewegen
Juist in beweging vind je de antwoorden. Ook op PMS-klachten. Daarmee zeg ik niet dat je jezelf moet afbeulen in de sportschool. Wandel, fiets, doe yoga. De sleutel zit hem in iets wat fijn voelt en niet mega-intensief is. Zo blijft de energie stromen, worden ontstekingsremmende stoffen aangemaakt, ontspan je en voel je je gelukkiger door het vrijkomen van endorfines. En wist jij dat het gebruik van de anticonceptie-pil de aanmaak van endorfines (gelukshormoon) verstoort?
Wil jij meer informatie naar aanleiding van deze blog? Ga naar het menu, klik op ‘aanbod’ en vind alle informatie. Je kunt ook gebruik maken van dit contactformulier om mij een bericht te sturen.
0 Reacties