Home » Blog » Gezondheid » Lekkende darm
lekkende-darm

Lekkende darm

door | 31 aug, 2022 | Gezondheid

In je dunne darm worden de voedingsstoffen uit je voeding opgenomen in je bloed. Je dunne darm is dus doorlaatbaar, maar alleen voor hele kleine deeltjes die erdoor mogen. De wand van je dunne darm is bekleed met je darmslijmvlies en dit darmslijmvlies is de portier naar je bloed. Het bevat allerlei enzymen die ervoor zorgen dat de voedingsdeeltjes zo klein worden dat ze kunnen worden doorgelaten. Via je bloed gaan de voedingsdeeltjes eerst naar je lever om zo nodig te ontgiften en vervolgens naar alle cellen in je lichaam die vitamines en mineralen nodig hebben.

Serieuze problemen ontstaan er als je darmslijmvlies ontstoken of beschadigd raakt. Net als bij je fietsband zullen er dan gaatjes in je darmwand komen; het lekt vanuit je darm naar je bloed. Door deze grotere gaatjes kunnen er allerlei bacteriën, gifstoffen, parasieten en voedselmoleculen in je bloed terecht komen die daar niet horen. Je immuunsysteem moet dan overuren gaan draaien, want dat wil al deze indringers eruit hebben. Dit betekent een overbelasting van je immuunsysteem, maar kan ook je hormonen uit balans gooien. Dit is meestal het begin van veel ellende.

Hoe weet je of je een lekkende darm hebt?

Hoewel je een lekkende darm dus niet zo makkelijk aan de buitenkant van je lichaam kunt zien, zijn er wel allerlei signalen die erop kunnen duiden. Veel mensen ervaren bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, gewichtstoename (vooral rondom de buik) of vervelende klachten die maar niet over gaan. Denk daarbij ook aan:

  • Darmklachten zoals diarree, obstipatie, veel gasvorming of een opgeblazen gevoel
  • Snel ziek worden (je krijgt iedere verkoudheid of griepje mee en loopt vaak te snotteren)
  • Niet helder na kunnen denken
  • Tekort aan voedingsstoffen
  • Huidproblemen (zoals acne en eczeem)
  • Continue trek in zoetigheid
  • Gewrichtsklachten
  • Psychische klachten zoals depressie of angst
  • Auto-immuunziektes versterken, zoals: Coeliakie, Crohn, Diabetes type1, Reuma, Hashimoto, Graves

Wat zijn de belangrijkste oorzaken?

Een lekkende darm kan ontstaan wanneer je darmflora uit balans is. In je darmen wonen veel ‘goede’ maar ook ‘slechte’ bacteriën. Normaal gesproken worden de slechte bacteriën door de goede bacteriën in toom gehouden. Door het gebruik van antibiotica, langdurig gebruik van geneesmiddelen zoals NSAID’s (ibuprofen), een disbalans in je hormonen, veel koolhydraat- en suikerrijke voeding en/of een hoge inname van alcohol kan het aantal goede bacteriën afnemen. Hierdoor kunnen slechte bacteriën de overhand krijgen.

Slechte bacteriën

De slechte bacteriën kunnen vervolgens hele kleine gaatjes maken in de knooppunten tussen de cellen in je darmwand. Hierdoor raakt de darmwand beschadigd. Naast een groei van slechte bacteriën kan bovenstaande er ook toe leiden dat de schimmel candida de kans krijgt om te gaan woekeren, met als gevolg dat ook candida de darmwand kan beschadigen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met voedselallergieën vaker een verstoorde darmbarrièrefunctie hebben. Een lekkende darm kan er namelijk toe leiden dat voedseleiwitten in staat zijn de darmwand te passeren, waardoor je immuunsysteem hierop reageert.

Verder kan een schimmelinfectie of parasieten in je darm ook de oorzaak zijn van een lekkende darm.

Hoe repareer je een lekkende darm?

Als je hierboven leest welke voedingsmiddelen en andere stressfactoren kunnen zorgen voor irritatie van je belangrijke darmslijmvlies dan zal je je vast realiseren dat de kans heel groot is dat je zo nu en dan last kunt hebben van een lekkende darm.

Je kunt veel zelf doen om je lekkende darm de kans te geven te herstellen. Om te beginnen dien je alle irriterende stoffen voor je darm zoveel mogelijk te vermijden. Heb je een sterk vermoeden dat jij een lekkende darm hebt, vermijd ze dan gedurende twee weken zoveel mogelijk en kijk wat het met je doet. Darmwandcellen kunnen zich in zeven dagen herstellen, maar als je jarenlang een lekkende darm hebt gehad, zal dit proces langer duren. Er zijn veel gradaties van een lekkende darm, afhankelijk van de mate en periode waarin je darm geïrriteerd is geraakt.

Wil jij meer informatie naar aanleiding van deze blog? Ga naar het menu, klik op ‘aanbod’ en vind alle informatie. Je kunt ook gebruik maken van dit contactformulier om mij een bericht te sturen.

Over José Aalbers

Ik ben José, oprichtster van Praktijk José Aalbers. Ik heb jarenlang in een fertiliteitstraject gezeten vanwege een afwijkende baarmoeder en de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder van drie prachtige zonen en zijn mijn klachten van PCOS verdwenen.

 

Wie is José Aalbers - Orthomoleculair therapeut

José Aalbers – Orthomoleculair therapeut

Gerelateerde artikelen

PMS klachten

PMS klachten

Ongeveer 5 op de 100 vrouwen hebben last van premenstrueel syndroom (PMS). PMS houdt in dat vrouwen gedurende de laatste twee weken van hun cyclus...

lees verder
Niche baarmoeder: dit zijn de klachten!

Niche baarmoeder: dit zijn de klachten!

Wanneer een natuurlijke bevalling niet kan of gevaarlijk is komt de baby te wereld middels een keizersnede. Een keizersnede is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. Een keizersnede is een grote buikoperatie en brengt voor de moeder risico’s mee zoals bijvoorbeeld; bloedingen, wondinfecties en problemen bij een volgende bevalling.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin