Home » Blog » Gezondheid » Endometriose behandelen? Beperk met deze adviezen het ontstaan en verminder de symptomen
Endometriose behandelen

Endometriose behandelen? Beperk met deze adviezen het ontstaan en verminder de symptomen

door | 7 nov, 2022 | Gezondheid

Er zijn veel vrouwen die iedere maand rondom de menstruatie pijn ervaren. Vaak onschuldig, maar soms kan de oorzaak van ernstigere aard zijn. Eén van de mogelijke oorzaken is endometriose. In deze blog vertel ik je graag meer over de symptomen én het behandelen van endometriose. Ik begrijp dat endometriose behandelen een veel voorkomende vraag is en je hierover meer wilt weten. Voordat ik de adviezen geef, leg ik je graag eerst uit wat endometriose betekent. Endometriose is namelijk een complexe aandoening bij vrouwen. Weefsel, wat lijkt op baarmoederweefsel, bevindt zich op andere organen. Dit kan zich hechten aan de baarmoeder, eierstokken en eileiders, maar ook elders in het lichaam zoals de blaas, darmen tot aan zelfs de longen. Dit endometrioseweefsel is overigens niét hetzelfde als baarmoederslijmvlies (endometrium). Het woekerende weefsel kan zorgen voor diverse ongemakken en resulteren in chronische ontstekingen en verklevingen. Dit kan heftige klachten veroorzaken.

Endometriose symptomen

Klachten door endometriose kunnen erg verschillend zijn. Dit heeft met name te maken met de locatie waar het weefsel zich bevindt. Zo kan dit zich op de ene plek in het lichaam heftiger uiten dan op de andere plek. Enkele symptomen die kunnen duiden op endometriose zijn:
• Menstruatiepijn
• Onregelmatige, uitblijvende of overmatige menstruaties
• PMS klachten zoals migraine, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen
• Buikpijn en/of rugpijn
• Pijn aan de bekken
• Pijn bij het plassen of de ontlasting
• Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
• Vermoeidheid
• Verminderd vruchtbaar of onvruchtbaarheid

Ervaar jij klachten en wil je endometriose behandelen? Scrol verder om mijn adviezen te lezen.

Factoren die een rol spelen bij endometriose behandelen

Endometriose behandelen is niet simpelweg een pilletje nemen. De exacte oorzaak van endometriose is namelijk onduidelijk. Wel zijn er een aantal factoren die een rol spelen. Een verstoring van de hormoonbalans, overbelaste lever, anticonceptiepil, erfelijkheid en chronische stress. Hormoonschommelingen beïnvloeden endometriose. Met name een verstoorde balans tussen oestrogeen en progesteron lijkt van grote invloed. Oestrogeendominantie en progesteron te kort staan dan vaak aan de basis. Tijdens je menstruele cyclus en gedurende de levensfase fluctueren oestrogeen en progesteron in een gebalanceerde golvende beweging tot elkaar. Beide belangrijke hormonen die we in de juiste hoeveelheden nodig hebben. Er zijn echter tal van factoren die deze natuurlijke fluctuatie kunnen verstoren, waardoor oestrogeen te veel aanwezig is en progesteron te weinig. Lees verder om meer te weten te komen over oestrogeen en progesteron.

Oestrogeen

Oestrogeen zien we als hét vrouwenhormoon. Zo zorgt dit hormoon voor de groei van het baarmoederslijmvlies en celgroei in andere weefsels zoals borsten, bindweefsel en botten. Daarnaast draagt het onder andere bij aan het libido en de werking van ons gelukshormoon serotonine. Een hormoon wat we dus zeker nodig hebben. Het is echter zo dat we vaker een teveel aan oestrogeen hebben dan een tekort. Oorzaken van oestrogeendominantie zijn onder andere xeno-oestrogenen uit chemische stoffen, fyto-oestrogenen uit voeding en een verslechterde afbraak in de lever. Dit kan diverse klachten met zich meebrengen, waaronder menstruatieproblemen.

Progesteron

Het hormoon progesteron is verantwoordelijk voor de eisprong en rijping van het baarmoederslijmvlies. Een ontzettend belangrijke functie in de vruchtbaarheid dus! Daarnaast speelt dit hormoon bijvoorbeeld ook een grote rol in de stressregulatie. Zo zet het lichaam progesteron om in het hormoon cortisol, wat we nodig hebben om met stresssituaties om te gaan. Hoewel we dit stresshormoon ook zeker nodig hebben, kan het zijn dat het lichaam deze teveel aanmaakt, omdat we chronische stress hebben. Hierdoor blijft er minder progesteron over voor de hormonale cyclus, waardoor de balans met oestrogeen verstoord raakt.

Een goede balans in de lichaamseigen aanmaak en afbraak van deze twee hormonen is van essentieel belang. Een oestrogeendominantie is dus ook een mogelijke trigger van endometriose en kan op verschillende manieren ontstaan. Het is mogelijk dat het lichaam te veel oestrogeen produceert, dat er onvoldoende progesteron wordt aangemaakt ten opzichte van oestrogeen, of dat oestrogenen niet voldoende worden afgebroken.

Endometriose behandelen en het bestaan beperken

1. De anticonceptiepil

Aangezien endometriose geen eenduidige oorzaak en uiting heeft, is het een lastige aandoening om te behandelen. Dat betekent overigens niet dat we niks kunnen doen om het ontstaan te beperken en symptomen kunnen verminderen. Wat in ieder geval geen wenselijke oplossing is; de anticonceptiepil. Dit medicijn werkt juist oestrogeen verhogend en remt de natuurlijke progesteronaanmaak. Hierdoor ontstaat een verdere disbalans in de hormoonhuishouding, waardoor de situatie dus kan verergeren. Andere nog heftigere behandelingen bestaan uit GnRH-agonisten (zoals Lucrin injecties) welke ervoor zorgen dat je vervroegd in de overgang komt, of in sommige gevallen zelfs verwijdering van de baarmoeder tot gevolg hebben.

Orthomoleculair gezien valt er wel het één en ander te doen om endometriose op natuurlijke wijze te benaderen. Denk hierbij vooral aan het verbeteren van de hormoonbalans, het ondersteunen van de lever in zijn ontgifting en het verminderen van ontstekingen. Al is ook dit geen garantie om endometriose op te lossen, gezien de complexiteit ervan.

2. Een gezond voedingspatroon als basis

Ontstekingsremmende voeding is van essentieel belang. Een voedingspatroon met veel groente waaronder broccoli, ui, kool, knoflook en kiemen is aan te bevelen om endometriose te behandelen. Verder hebben ook fruit, vis, olijfolie, noten, zaden, volkoren granen en peulvruchten een positieve werking op de hormonale gezondheid. Bovendien kan voeding aromatase remmen, en zo oestrogeendominantie verminderen. Aromataseremmers zijn bijvoorbeeld resveratrol uit rode druiven en lignanen uit lijnzaad.

3. Gebruik suppletie als aanvulling om endometriose te behandelen

Naast een goede basisvoeding is ook suppletie aan te raden om de hormonale balans te verbeteren, de lever te ondersteunen en ontstekingen te remmen. Benieuwd welke suppletie voor jou belangrijk zijn?  Stuur via dit contactformulier een bericht of plan hier een gratis telefonische afspraak .

Het behandelen van endometriose is niet eenvoudig. Voor veel vrouwen is het een zoektocht naar de juiste hulp en behandeling. Met voeding en leefstijl kan je veel verbeteren, maar het vergt vaak een lang traject. Het is in dit geval ook vooral een kwestie van liever voorkomen dan genezen. Belangrijk is om niet te lang te blijven rondlopen met klachten, want endometriose wil je het liefst zo snel mogelijk diagnosticeren en aanpakken.

Wil jij endometriose behandelen? Ik help je graag!

Benieuwd hoe het behandelen van endometriose er voor jou uit ziet en wil je weten hoe je met voeding en suppletie je hormonale balans kunt herstellen? Ik help je daar graag bij! Je kunt via dit contactformulier een bericht sturen of hier een gratis telefonische afspraak maken. Wil je liever eerst nog meer informatie over dit onderwerp? In deze blog vind je nog meer informatie over onder andere endometriose behandelen.

Bron: SOHF

Over José Aalbers

Ik ben José, oprichtster van Praktijk José Aalbers. Ik heb jarenlang in een fertiliteitstraject gezeten vanwege een afwijkende baarmoeder en de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder van drie prachtige zonen en zijn mijn klachten van PCOS verdwenen.

 

Wie is José Aalbers - Orthomoleculair therapeut

José Aalbers – Orthomoleculair therapeut

Gerelateerde artikelen

PMS klachten

PMS klachten

Ongeveer 5 op de 100 vrouwen hebben last van premenstrueel syndroom (PMS). PMS houdt in dat vrouwen gedurende de laatste twee weken van hun cyclus...

lees verder
Slaapproblemen

Slaapproblemen

Slaap wordt vaak ons beste en goedkoopste medicijn genoemd. Als je slecht slaapt heb je een verhoogde risico’s op allerlei klachten. Verschillende...

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin