Home » Blog » Gezondheid » Niche baarmoeder: dit zijn de klachten!
Niche keizersnede

Niche baarmoeder: dit zijn de klachten!

door | 29 aug, 2022 | Gezondheid

Wanneer een natuurlijke bevalling niet kan of gevaarlijk is komt de baby te wereld middels een keizersnede. Een keizersnede is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. Een keizersnede is een grote buikoperatie en brengt voor de moeder risico’s mee zoals bijvoorbeeld; bloedingen, wondinfecties en problemen bij een volgende bevalling. Een niche na keizersnede vindt vaak plaats en daar vertel ik je graag meer over in de blog!

Complicatie niche baarmoeder

Een veel voorkomende complicatie na een keizersnede is dus een niche. Ik hoor je nu denken ‘Een niche na keizersnede, wat is dat?’ Een niche is een holtevormig litteken (uitpuiling) in de baarmoeder dat ontstaat na een keizersnede. De uitpuiling bevindt zich ter hoogte van het litteken van de keizersnede en kan verschillende klachten geven.

Wat zijn de symptomen van een niche baarmoeder na keizersnede?

Klachten die bij een niche kunnen voorkomen zijn:

  • Lichtrood tot bruin bloedverlies, vooral na de menstruatie (postmenstruele spotting);
  • Pijnklachten;
  • Vruchtbaarheidsproblemen;
  • Complicaties bij een volgende zwangerschap, bijvoorbeeld bij de inplanting van de placenta.

Hoe wordt een niche keizersnede vastgesteld?

De diagnose wordt meestal vastgesteld door middel van een (vaginale) echo. Via de baarmoederhals wordt er een klein buisje ingebracht tot in de baarmoeder, om tijdens de echo vocht (meestal water) in de baarmoeder te spuiten.

Hoe wordt een niche keizersnede behandeld?

Via een operatieve ingreep kan de niche worden verwijderd. Het via een kijkoperatie langs de buik als een kijkoperatie vanuit de vagina door de baarmoederhals (hysteroscopie). In beide gevallen wordt de niche verwijderd en wordt er een baarmoederreconstructie uitgevoerd.

Wil jij meer informatie naar aanleiding van deze blog? Ga naar het menu, klik op ‘aanbod’ en vind alle informatie. Je kunt ook gebruik maken van dit contactformulier om mij een bericht te sturen.

Over José Aalbers

Ik ben José, oprichtster van Praktijk José Aalbers. Ik heb jarenlang in een fertiliteitstraject gezeten vanwege een afwijkende baarmoeder en de gevolgen van PCOS. Nu ben ik moeder van drie prachtige zonen en zijn mijn klachten van PCOS verdwenen.

 

Wie is José Aalbers - Orthomoleculair therapeut

José Aalbers – Orthomoleculair therapeut

Gerelateerde artikelen

Endometriose

Endometriose

Wereldwijd heeft 1 op de 10 vrouwen last van endometriose. In Nederland zijn dat zo’n 400.000 vrouwen. De impact op de maatschappij is enorm. Het werkverzuim is hoog en het gebruik van de gezondheidszorg ook. Bij veel vrouwen begint endometriose met heftige menstruaties. Bij endometriose groeit er weefsel buiten de baarmoederholte.

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin