Een niche na keizersnede

Keizersnede

Wanneer een natuurlijke bevalling niet kan of gevaarlijk is komt de baby te wereld middels een keizersnede. Een keizersnede is een operatie waarbij de baby door een snee in de buik geboren wordt. Een keizersnede is een grote buikoperatie en brengt voor de moeder risico’s mee zoals bijvoorbeeld; bloedingen, wondinfecties en problemen bij een volgende bevalling.

Complicatie

Een veel voorkomende complicatie na een keizersnede is een niche. Ik hoor je nu denken; een niche? Een niche is een holtevormig litteken (uitpuiling) in de baarmoeder dat ontstaat na een keizersnede. De uitpuiling bevindt zich ter hoogte van het litteken van de keizersnede en kan verschillende klachten geven.

Wat zijn de symptomen?

Klachten die bij een niche kunnen voorkomen zijn:

  • Lichtrood tot bruin bloedverlies, vooral na de menstruatie (postmenstruele spotting)
  • Pijnklachten
  • Vruchtbaarheidsproblemen
  • Complicaties bij een volgende zwangerschap, bijvoorbeeld bij de inplanting van de placenta

Hoe wordt een niche vastgesteld?

De diagnose wordt meestal vastgesteld door middel van een (vaginale) echo. Via de baarmoederhals wordt er een klein buisje ingebracht tot in de baarmoeder, om tijdens de echo vocht (meestal water) in de baarmoeder te spuiten.

Hoe wordt een niche behandeld?

Via een operatieve ingreep kan de niche worden verwijderd. Het via een kijkoperatie langs de buik als een kijkoperatie vanuit de vagina door de baarmoederhals (hysteroscopie). In beide gevallen wordt de niche verwijderd en wordt er een baarmoederreconstructie uitgevoerd.

Blijf jij klachten houden na de keizersnede als tussentijds of constant bloedverlies of hevige buikpijn, neem dan contact op met je arts en vraag of er een echo gemaakt kan worden met gel of water in de baarmoeder.

Bron:
uza.be

Neem contact op

*heb je binnen 48 uur nog geen reactie ontvangen? Check dan je spam/ongewenste e-mail.